Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ

Από το 1998 η 23η Αυγούστου γιορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα για την υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της κατάργησής του. Η συγκεκριμένη ημερομηνία εμπνεύστηκε από την εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία) στις 23 Αυγούστου 1791 που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων.
Το δουλεμπόριο αποτελεί μία από τις αρχαιότερες μορφές καταπίεσης του ανθρώπου και παρόλο που η  ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογίας άλλαξε τα εργασιακά δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, η εξάλειψή του δυστυχώς φαντάζει από δύσκολη εώς αδύνατη υπόθεση. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το εμπόριο δούλων είναι  μία από τις πλέον προσοδοφόρες πρακτικές πλουτισμού με αποτέλεσμα να αποτελεί αυτοσκοπό για κάποιους να ασχολούνται με το πώς θα διαωνίσουν αυτό το φαινόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν στοιχεία διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τα οποία το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια ενώ την ίδια στιγμή το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική μόνο ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια!
Όσο κι αν νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο, πολλά από αυτά που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας είναι αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Παιδική εκμετάλλευση στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ορδές μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο «λαθραίο» ταξίδι προς τη σωτηρία, καλλίγραμμες γυναίκες από το ανατολικό μπλοκ που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία της Unesco σοκάρουν:

·        Συνολικά σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι 27 εκατομύρια άνθρωποι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου – ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
·        Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται χωρίς πληρωμή, με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και αδυναμία απελευθέρωσης βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
·        O μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που διακινούνται είναι ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικίας 14 ετών, ενώ το 99% των θυμάτων δεν διασώζεται ποτέ.
·        Οι περισσότεροι σκλάβοι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης κυρίως σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία κ.λ.π
·        Στη χώρα μας η πλειονότητα των θυμάτων προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και την Αφρική.
·        Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα των ΗΠΑ.
·        Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.

Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί κ.λ.π) αδυνατούν να χτυπήσουν στη ρίζα τους αυτό το απάνθρωπο φαινόμενο και σε πολλές περιπτώσεις στερεύουν οι δικαιολογίες γι’ αυτή τους τη στάση. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους… στην Ευρώπη, μόνο 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.
Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με φαινόμενα δουλεμπορίου στη καθημερινή μας ζωή και δυστυχώς είτε εθελοτυφλούμε είτε φοβόμαστε να τα καταγγείλουμε. Με την αδιαφορία μας το φαινόμενο διαιωνίζεται και αποκτά πιο άγριες και βάναυσες πτυχές. Οφείλουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων και δυνάμεών μας να καταπολεμήσουμε το δουλεμπόριο και να αντιδράσουμε στον «εξευτελισμό» της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης γιατί μπορεί κάποια στιγμή να είμαστε εμείς σε αυτή την θέση.


Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Παπαντωνίου Γιάννης

Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου