Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

17η Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης


17η Ιουλίου
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης γιορτάζεται με πρωτοβουλία της « Συμμαχίας για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»- ενός συνασπισμού μ.κ.ο- , κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου για να κάνει γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα το αναδυόμενο σύστημα της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, που επιλαμβάνεται υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας( γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου κ.α).
Στις 17 Ιουλίου 1998 υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Ρώμης, με την οποία συνεστήθη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με εδρα τη Χάγη και τέθηκε σε ισχύ απο το 2002. Μέχρι τότε, των εγκλημάτων κατα της ανθρωπότητας επιλαμβάνονταν τα λεγόμενα ad hoc δικαστήρια ( δικαστήρια εκ των υστέρων, συνιστώμενα για να δικάσουν μία υπόθεση), όπως της Νυρεμβέργης και του Τόκιο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, της Χάγης για τον πόλεμο της πρώην Γιουκοσλαβίας και της Τανζανίας για τη γενοκτονία της Ρουάντα). Από το 2002, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει δικαιοδοσία μόνο στα κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Ρώμης και αυτή τη περίοδο είναι 106 απο τα 192 που συγκροτούν τον ΟΗΕ. Χώρες με μεγάλη επιρροή στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Ισραήλ και η Τουρκία, δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δυσχεραίνοντας την απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης και αποτελώντας τροχοπέδη στην επιβολή της.
Η Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη που λόγω της πρόσφατης σύστασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καλείται να αποδώσει δίκαιο στον ευαίσθητο χώρο των διεθνών εγκλημάτων τα οποία εξακολουθούν ν’ απασχολούν την διεθνή κοινότητα καθώς η επικαιρότητα καθημερινά κατακλύζεται από συμβάντα ένοπλης βίας κατά αμάχων εκεί όπου υπάρχουν εστίες ενόπλων συρράξεων.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη σε όλα αυτά τα γεγονότα βίας που σχεδόν καθημερινά συμβαίνουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε και καλλιεργείται συνεχώς η ιδέα για μία διεθνή ποινική δικαιοσύνη.
Η ουσία της εφαρμογής του διεθνούς ποινικού δικαίου ενσωματώνεται στο επιγραμματικό αξίωμα ‘aut dedere aut judicare’, το οποίο βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα κράτη έχουν την υποχρέωση είτε να διώκουν ποινικά είτε να εκδίδουν τα άτομα που διαπράττουν διεθνή εγκλήματα και να βοηθούν τα κράτη που ερευνούν τέτοια εγκλήματα με σκοπό την ενδεχόμενη δίωξή τους. Για να εκπληρώσουν το καθήκον της δίωξης τέτοιων εγκλημάτων , τα κράτη οφείλουν να ενσωματώσουν στο εσωτερικό τους δίκαιο τόσο τα διεθνή εγκλήματα όσο και την υποχρέωση εφαρμογής.
Το θέμα βέβαια της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης , δεν είναι τόσο απλό όσο από πρώτη ματιά φαίνεται , καθώς παραδοσιακά η απονομή δικαιοσύνης συνάπτεται με την άσκηση της κρατικής εξουσίας, με την ύπαρξη δηλαδή ενιαίας και αυτόνομης κυριαρχίας στον κοινωνικό χώρο όπου εκδηλώνεται.
Οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, ενστερνιζόμενες τις αξίες και τα ιδανικά που διέπουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και αναγνωρίζοντας τη συμβολή και προσφορά του στην απονομή δικαιοσύνης σε διάφορα σημεία του πλανήτη, που επλήγησαν απο τα δεινά του πολέμου, τιμούν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης τιμώντας παράλληλα και τα χιλιάδες θύματα εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονιών.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ) 

                                            Μιχάλης Πιτροπάκης
Διοικητικός Υπάλληλος Τράπεζας Χρόνου

Αιγάλεω-Χαϊδαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου