Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή του ανθρώπου, που ανήκει στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού και σε μία ευρύτερη κατηγορία, τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Ο αυτισμός περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αυστριακό ψυχίατρο Leo Kanner το 1943, ο οποίος ανέφερε περιπτώσεις παιδιών κλεισμένων στον εαυτό τους και με μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των τριών χρόνων του παιδιού, ενώ στις περισσότερες χώρες συναντάται πιο συχνά από ότι ο παιδικός καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και το aids.
Τα αυτιστικά άτομα παρουσιάζουν πολλές μορφές επαναλαμβανόμενης ή στερεότυπης συμπεριφοράς, όπως είναι η καταναγκαστική συμπεριφορά, η στερεοτυπία, η τελετουργική συμπεριφορά, η ομοιόσταση, η περιορισμένη συμπεριφορά και ο αυτοτραυματισμός, ενώ παράλληλα η πάθηση περιορίζει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί και να σχετίζεται με τρίτους, ακόμα και στις περιπτώσεις που η νοημοσύνη του είναι υψηλότερη από του μέσου ανθρώπου. Έως σήμερα καμία θεραπεία δεν είναι ικανή να ανατρέψει την πορεία αυτής της διαταραχής. Όμως, υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην καλύτερη προσαρμογή του παιδιού. Τα αυτιστικά παιδιά με υψηλή νοημοσύνη και προφορικό λόγο μπορούν να επωφεληθούν από μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, για να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως φοβίες και εμμονές, αλλά και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από εκπαίδευση. Η παροχή στήριξης και εκπαίδευσης στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί επίσης μείζονος σημασίας παράγοντα για την αναπτυξιακή πορεία του αυτιστικού παιδιού.
Το γεγονός ότι οι αποκλίσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τη συμπεριφορά, την προσαρμογή και τη λειτουργικότητά του στην καθημερινή ζωή, είναι η μία μόνο πλευρά της διαταραχής αυτής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αυτιστικών ατόμων βρίσκεται ως ενεργός και λειτουργικός πυρήνας μέσα στην κοινωνία, όπου συμμετάσχει, εργάζεται, ανήκει, προοδεύει και εξελίσσεται.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινωνία, ώστε να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στο κοινωνικό πλαίσιο, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα, καθιέρωσε με απόφασή του τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού στις 2 Απριλίου κάθε έτους.

                                    Λαμπρίδου Γεωργία
                        Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου