Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ


“ ‘Οσο περισσότερο «γλωσσικό κεφάλαιο» διαθέτει κανείς τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια έχει να διαχειρίζεται το σύστημα διαφορών και ανισοτήτων προς το συμφέρον του, προκειμένου να διασφαλίζει «κέρδος διάκρισης»”.
                                 Pierre Bourdieu
Η UNESCO έχει διαμορφώσει έναν ορισμό με τον οποίο θεωρεί ως « αναλφάβητα τα άτομα που δεν είναι ικανά να διαβάσουν και να γράψουν κατανοώντας μια απλή και σύντομη έκθεση γεγονότων σχετική με την καθημερινή τους ζωή » κι έχει καθιερώσει την 8η Σεπτεμβρίου από το 1966 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.
Ο αναλφαβητισμός, κατά τον ερευνητή Καββαδία, είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, οικονομικό. Λειτουργεί ανασταλτικά στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, διαιωνίζει την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, ενώ παράλληλα ακρωτηριάζει τη δυνατότητα άσκησης κριτικής καταδικάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να μένει πίσω από το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι πυκνώνοντας τις γραμμές της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η επιστημονική, εκπαιδευτική και παιδαγωγική προσέγγιση θεωρεί τον αναλφαβητισμό ως ένα θεμελιώδες έλλειμμα και ως μια βασική ευθύνη της λειτουργίας των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο αναλφάβητος συχνά απομονώνεται ή νιώθει εσωστρεφής και αποκλεισμένος από κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και πλημμυρίζεται από συναισθήματα “κατωτερότητας”.
O αναλφαβητισμός αφορά στην Ελλάδα σημαντικό ποσοστό πολιτών αφού το 9% του ενήλικου πληθυσμού είναι αναλφάβητο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριο στοιχείο στην καταπολέμηση του φαινομένου του αναλφαβητισμού θα πρέπει να είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Θα πρέπει επίσης, να ενισχύονται – με κάθε μέσο- οι οικογένειες των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών και μαθητριών ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο ως συλλογικότητα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να αφιερώσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην εκπαιδευτική στήριξη παιδιών που το έχουν ανάγκη.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και βασικά αγαθά όπως η εκπαίδευση πλήττονται, η Τράπεζα Χρόνου συμβάλλει κι αυτή στον αγώνα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Μέλη της που έχουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, προσφέρουν εθελοντικά μαθησιακή στήριξη σε παιδιά συμβάλλοντας στην πνευματική τους ανάπτυξη. Η προσφορά τους έχει και ως αποδέκτη τις οικογένειες των παιδιών αφού αποτελεί μια οικονομική « ανάσα » και κοινωνική στήριξη γι’αυτούς. Επιπλέον, μέλη της Τράπεζας Χρόνου παρέχουν τις γνώσεις τους σε θέματα νέων τεχνολογιών καθώς η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αναδείξει νέες μορφές αναλφαβητισμού καθιστώντας πολλούς τεχνολογικά αναλφάβητους.
Συνεπώς, τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου δίνουν εμπράκτως ένα παράδειγμα συλλογικής ευαισθησίας αλλά και τρόπου ζωής, τόσο στα παιδιά όσο και στους συμπολίτες τους βάζοντας τα θεμέλια μιας μελλοντικής αλληλέγγυας κοινωνίας.

Αναστασία Χριστοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου.

Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 09.00 με 17.00 πληροφορίες και στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.txaigaleohaidari.gr.                                                                      
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου