Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και για να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει στην κοινωνία τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η τρίτη ηλικία όσο και το δικαίωμα της για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η Τρίτη Ηλικία περιλαμβάνει άτομα πάνω από τα 60 ή τα 65 έτη. Στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες το ποσοστό των ηλικιωμένων ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Από το 1971 έως και σήμερα σημειώνεται αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και μείωση των νέων ηλικιών. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού εντοπίζεται στον κοινωνικό αποκλεισμό αυτής της ομάδας ως επακόλουθο της απουσίας «συλλογικής χρησιμότητας». Η απουσία αυτή συνδέεται με τον τρόπο πρόσληψης της έννοιας της γήρανσης από τις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες αξιολογούν την αξία των ατόμων με βάση τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία. Η συνταξιοδότηση, αποτελεί συχνά σημείο καμπής για την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων οδηγώντας τους κάποιες φορές σε κατάθλιψη και εθελούσια κοινωνική απομάκρυνση.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ηλικιωμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη φτώχεια. Η σύνταξη, η οποία είναι συνήθως στα κατώτατα όρια, αποτελεί το μόνο οικονομικό έσοδο της ζωής τους, με αποτέλεσμα τη δυσκολία της επιβίωσής τους. Παράλληλα, διαπιστώνονται ανισότητες και κενά στην πολιτική υγείας.
Οι Κοινωνιολόγοι, θεωρούν ότι ένα άτομο γηράσκει όταν δεν παρουσιάζει κοινωνικό-οικονομικό ενδιαφέρον για τη ζωή. Παρ’όλα αυτά πρέπει να αναγνωρισθεί από όλους μας, η συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας καθώς συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες εθελοντισμού ή δημιουργικής απασχόλησης, στη φροντίδα των εγγονών τους καθώς και στην οικονομική στήριξη των παιδιών τους.
Οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων, προσφέροντάς τους ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη, ενημέρωση, ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ικανότητας τους για αυτοσυντήρηση. Επιπλέον, προωθείται ο εθελοντισμός  που μπορεί να συντελέσει στη διαμόρφωση μιας υγιούς και ενεργητικής γήρανσης.
Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω – Χαϊδαρίου

Βασιλική Παπαευθυμίου

Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου (www.domesaigaleohaidari.gr ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου