Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε στις 17 Δεκεμβρίου 1999 την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η μέρα αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει ένα γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατηρώντας τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Παγκοσμίως 70% των γυναικών έχουν βιώσει βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Οι μορφές που μπορεί να πάρει μπορεί να είναι σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής φύσεως και μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα πλαίσια. Ειδικότερα, μέσα στην οικογένεια και αφορά τη βία μεταξύ των συντρόφων, τη συστηματική παραμέληση των μικρών κοριτσιών, ξυλοδαρμούς, εξαναγκασμούς σε αυτοκτονία για λόγους τιμής, το βιασμό μεταξύ συντρόφων, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων. Έπειτα, στα πλαίσια της κοινωνίας παρουσιάζονται μορφές παρενόχλησης που σχετίζονται με το φύλο, όπως ο εκφοβισμός στην εργασία αλλά και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα οποία προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των γυναικών. Έντονα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών ή κοριτσιών εμφανίζονται  κατά τη διάρκεια πολέμων. Επίσης, μια σύγχρονη μορφή δουλείας αποτελεί το trafficking που με τη χρήση βίας, απειλής, εξαναγκασμού ή εξαπάτησης στρατολογούνται και μετακινούνται άνθρωποι, όπου ένας από τους στόχους μπορεί να είναι το εμπόριο γυναικών για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Παράγοντες που καθιστούν τα θύματα ευάλωτα μπορεί να είναι ότι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως μετανάστες, πρόσφυγες, δε γνωρίζουν τη γλώσσα, έχουν διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, σε υπανάπτυκτα περιβάλλοντα, σε ιδρύματα ή σε φυλακές.
Η βία έχει βλαβερές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Σε σωματικό επίπεδο αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης από AIDS ή τα περιστατικά σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων ή εκτρώσεων. Σε ψυχολογικό επίπεδο η βία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, διαταραχές ύπνου και διατροφής, χρήση αλκοόλ, ψυχοσωματικές διαταραχές όπως πονοκεφάλους ή κοιλιακούς πόνους. Όμως, δεν θα πρέπει να αγνοούνται και οι κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου της βίας και η μεταβίβασή της από γενιά σε γενιά, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας χώρας. Η έλλειψη ανεξαρτησίας των γυναικών που υφίστανται βία μειώνει την ικανότητα τους για λήψη αποφάσεων και δράσης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Επομένως, η μέρα αυτή αποτελεί αφορμή για προβληματισμό που στόχο οφείλει να έχει την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για την εξάλειψη του φαινόμενου αυτού. Καίρια στρατηγική για τον περιορισμό και κατ’ επέκταση την εξάλειψη του κρίνεται η πρόληψη μέσα από την ανίχνευση και τον εντοπισμό περιστατικών από εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνουν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες υγείας. 
Οι δράσεις του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε υλικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο για την αύξηση της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης τους. Η ενίσχυση των χαρακτηριστικών αυτών μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα στην υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στον προσωπικό και κοινωνικό κύκλο της ζωής τους.
Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Κυριακή Καραμπίνου
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Συσσίτιο και Παντοπωλείο.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 



Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου