Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
 «-Κι άλλοτε, κύριε γυμνασιάρχα, μου κλείσατε το δρόμο και λυπάμαι που δε μ’ αφήνετε να το ξεχάσω. Ξέρω ότι μισείτε τη φτώχεια. Ότι περιφρονείται την κακοτυχία των άλλων, ότι αποστρέφεστε την ορφάνια. Ξέρω ότι τα γράμματα τα πουλάτε μόνο σε κείνους, που τα πληρώνουν ακριβά. Μα – σας ρωτώ – ξέρετε κανέναν, που να τα’ χει πληρώσει ακριβότερα από μένα; Ορίστε τα ‘βιβλία μου, κύριε γυμνασιάρχα. Τα καταθέτω στην έδρα. Είναι όλα κι όλα αυτό το τετράδιο. Σας το αφιερώνω. Για να σας θυμίζει ένα άρρωστο, άστεγο και καταδιωγμένο παιδί, και την απάνθρωπη στάση που του δείξατε. Χαίρετε!». ( «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», Μενέλαος Λουντέμης).                                      Η 20η Νοέμβρη του 1989 θεωρείται ως ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα του παιδιού καθώς την ημέρα αυτή υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως το πλέον αποδεκτό κείμενο παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των Η.Π.Α. και της Σομαλίας ( η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992).Τα 54 άρθρα της Σύμβασης καλύπτουν όλα τα αναγνωρισμένα δικαιώματα των παιδιών και χωρίζονται σε 4 βασικούς τομείς : Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής, θέτοντας έτσι τις βασικές αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους.                 «Το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου» έγραψε ο Άγγλος ποιητής W. Wordsworth τοποθετώντας το παιδί στην κορυφή της ανθρωπολογικής και κοινωνικής κλίμακας. «Το παιδί είναι ο πατέρας του ενήλικου» είπε ο S. Freud εννοώντας ότι οι εμπειρίες του παιδιού καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητά του ως ενήλικος.  Το παιδί όμως είναι και το πρώτο θύμα  της πρωτόγονης βίας των μεγάλων. Η ιστορία της ανθρωπότητας μας αποκαλύπτει ότι τα παιδιά υπήρξαν και υπάρχουν θύματα της αμέλειας, της άγνοιας, της προκατάληψης, της αλαζονείας και της σκληρότητας των ενηλίκων.Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από την φτώχεια και να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους δεν σταματούν εδώ, αφορούν και:
·        στην εκπαίδευση (δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, αναλφαβητισμός),
·        στην ιατρική περίθαλψη (εμβολιασμοί, νοσηλεία),
·        στη στέγη, στην τροφή και την ένδυση που διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
 Επιπλέον, η κακοποίηση, η παραμέληση, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), η παιδική εργασία, η παιδική εμπορία και γενικότερα η έλλειψη κοινωνικής προστασίας είναι πολύ τρανταχτά παραδείγματα στέρησης της παιδικότητάς τους.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, ασφάλεια, υπευθυνότητα, ερεθίσματα, ενθάρρυνση, αναγνώριση, σεβασμό και παιχνίδι. Η ποιότητα των αυριανών κοινωνιών, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα αναπτυχθούν τα παιδιά του σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται από όλους μας ως «υποκείμενα δικαιωμάτων» και όχι ως «αντικείμενα προστασίας».
Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω – Χαϊδαρίου

Βασιλική Παπαευθυμίου

Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».



Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου