Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ
« Ο αντισημιτισμός δεν είναι απλά μια εβραϊκή υπόθεση, αλλά ευρύτερα θέμα ουσίας για μια δημοκρατία »
Ζαν Πωλ Σαρτρ
Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
Τι κρύβει μεσ’ στα δόντια του το ξέρω,
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.
… Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
μα όχι και το μίσος του για μένα.
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1938 έγινε ένα μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας. Ένα μαινόμενο πλήθος λεηλάτησε χιλιάδες εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές και λιντσάρισε εκατοντάδες Εβραίους. Η νύχτα αυτή έμεινε στην ιστορία  ως «η Νύχτα των κρυστάλλων» από τα θραύσματα των εκατοντάδων κατεστραμμένων εβραϊκών καταστημάτων. Ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Η σημερινή Διεθνής ημέρα κατά του Αντισημιτισμού αποτελεί ημέρα μνήμης της «Νύχτας των Κρυστάλλων». Παράλληλα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του φασισμού.
Ο φασισμός εμφανίστηκε περισσότερο έντονα στην Ιταλία και αργότερα στην Γερμανία. Ο όρος απέκτησε σαφή ιδεολογική σημασία μονάχα όταν ο Mussolini προσέλαβε τον όρο για να περιγράψει τις παραστρατιωτικές ένοπλες δυνάμεις που σχημάτισε κατά τη διάρκεια και μετά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο. Οι αξίες όπως ο ορθολογισμός, η πρόοδος, η ελευθερία και η ισότητα αμφισβητήθηκαν στο όνομα του αγώνα, της ηγεσίας, της δύναμης, του ηρωισμού και του πολέμου. 
Φασισμός είναι η επιβολή της γνώμης, του τρόπου σκέψης και της όποιας συμπεριφοράς δια της βίας, ή με υποβόλιμο τρόπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε στην οικογένεια, είτε στην εργασία, είτε στην κοινωνία γενικότερα. Είναι η «πίστη» σε όποια μορφή διάκρισης ως προς το φύλο, το χρώμα, τη φυλή, την κοινωνική τάξη, τις πολιτικές πεποιθήσεις αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Επιπλέον, προάγει τον ατομισμό υπονομεύοντας κάθε τι συλλογικό. Καλλιεργεί το μίσος απέναντι στην διαφορετικότητα. Στοχοποιεί τον αδύναμο ως ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. Η παιδεία, ο πολιτισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν το νόημά τους. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Ο σύγχρονος πολιτισμός παρήγαγε μεγαλύτερη ατομική ελευθερία αλλά μαζί μ’αυτήν και τον κίνδυνο της απομόνωσης και της ανασφάλειας. Σε περιόδους κρίσης, τα άτομα μπορεί να αναζητήσουν ασφάλεια σε έναν παντοδύμανο ηγέτη ή ένα ολοκληρωτικό κράτος. Η πολιτική αστάθεια ή μια οικονομική κρίση θα ήταν επομένως δυνατό να παράγουν συνθήκες στις οποίες θα μπορούσε να αναβιώσει ο φασισμός.
Γι΄αυτό λοιπόν, είναι μείζονος σημασίας η κοινωνία να μην παρακολουθεί παθητικά αυτά τα φαινόμενα. Η απάντησή της πρέπει να είναι δυναμική και άμεση. Πρέπει να προτάξει το μεγαλύτερο όπλο της που είναι η αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη για όλους. Πρέπει επίσης, να οργανωθεί με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Να παρακινήσει τους ανθρώπους να μην μένουν απαθείς και να βγουν από την απομόνωση. Να αφιερώσουν ένα μέρος από τον χρόνο τους στο κοινό καλό. Να δράσουν συλλογικά για να δημιουργηθεί τελικά μια εναλλακτική κοινωνία. Αυτή η κοινωνία θα είναι ικανή να αντισταθεί σθεναρά σε καθετί που θα μπορούσε να απειλήσει τις πανανθρώπινες αξίες.
Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, δημιουργούνται διαρκώς δομές χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές διακρίσεις. Είναι δομές που προασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους. Μια τέτοια δομή είναι η Τράπεζα Χρόνου. Η Τράπεζα Χρόνου βασίζεται στην διαφορετικότητα των μελών της. Αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δυνατότητες και δεξιότητες καθώς και διαφορετικές ανάγκες. Έτσι, αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή προσωπικότητα.
Η Τράπεζα Χρόνου δεν προσφέρει απλά βοήθεια στον συνάνθρωπο αλλά προσπαθεί να μεταδώσει τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, του σεβασμού στα μέλη της. Σκοπός της, είναι να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, που μέσω της συνεργασίας θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια άλλη θέαση του τρόπου αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Τέλος, στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας μέσω της συλλογικής δράσης.
Η Γερμανοεβραία φιλόσοφος Χάνα Άρεντ έχει δηλώσει πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από ανθρώπους που δεν αποφάσισαν ποτέ αν θα πράξουν το καλό ή το κακό. Ας ειδωθεί αυτή η δήλωση ως προτροπή στους ανθρώπους σήμερα, για να αποφασίσουν να πράξουν το καλό χωρίς διλήμματα.

Αναστασία Χριστοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
  
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 09.00 με 17.00 πληροφορίες και στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.txaigaleohaidari.gr.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου