Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ 

Η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την ασθένεια αυτή από τον  Robert Koch στις 24 Μαρτίου 1882. Η μέρα αυτή αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την αύξηση των περιστατικών καθώς και τις προσπάθειες πρόληψης της νόσου.
 Η φυματίωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται αερογενώς από ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοή σταγονιδίων, τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς, όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι επίμονος βήχας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες, ανορεξία, πυρετός και αιμόπτυση. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι είναι μια ασθένεια του παρελθόντος, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο αλλά μόνο το ένα δέκατο θα νοσήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε χρόνο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται 418.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης και 60.000 θάνατοι από φυματίωση. Στην Ελλάδα το 2011 δηλώθηκαν 476 περιστατικά φυματίωσης από τα οποία 267 (56,1%) ήταν Έλληνες και τα 203 (42,6%) ήταν άλλης εθνικότητας.
Η φυματίωση ονομάζεται και «νόσος των φτωχών», καθώς συνήθως προσβάλει άτομα που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης. Η ελλιπής διατροφή, οι κακές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, οι μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από χώρες με υψηλά ποσοστά περιστατικών φυματίωσης, η φτωχή ιατροφαρμακευ­τική περίθαλψη, η μη έγκαιρη και σωστή θεραπεία, η χαλάρωση των μέτρων ελέγχου, η επιδημία του AIDS ευνοούν την ανάπτυξη και επανεμφάνιση της νόσου.
Οι μύθοι που υπάρχουν, όπως ότι είναι μια κληρονομική νόσος ή ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ενισχύουν το κοινωνικό στίγμα της ασθένειας. Φοβούμενοι τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, οι άνθρωποι μπορεί να υποεκτιμούν ή να αποκρύπτουν τα συμπτώματα και να μην αναζητούν βοήθεια.
Η φτώχεια συνεισφέρει στην εξάπλωση της φυματίωσης και η φυματίωση στη διατήρηση της φτώχειας. Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαύλου αυτού κύκλου διαδραματίζουν  οι δράσεις κοινωνικής προστασίας που προσφέρουν υποστήριξη σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες.
Οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων μέσα από την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Συσσίτιο και Παντοπωλείο.

Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Κυριακή Καραμπίνου



Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου