Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

“  I need a little respect and equality in my life…I need a little respect and dignity in my life” 
 “ Pertti has speech defect, Pertti gets no coffee”.

(Στίχοι από το συγκρότημα ατόμων με Σύνδρομο Down, Pertti Kurikan Nimipaivat)

Ως Παγκόσμια Hμέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21). Η Παγκόσμια Hμέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε μόλις το 2006 προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Το σύνδρομο Down περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν γίνει διεθνώς πολύ σημαντικά βήματα για την ενσωμάτωση των ατόμων με σύνδρομο Down στο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί , ικανοί να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών (αν και η Ελλάδα υστερεί ακόμη στον τομέα αυτό), έχουν δημιουργηθεί σύλλογοι με στόχο την αλληλοϋποστήριξη αλλά και την ενημέρωση.
Η ενημέρωση, η καθοδήγηση και ψυχολογική στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η κοινωνική μέριμνα για να δοθούν ευκαιρίες προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down είναι τα δύο σημεία-κλειδιά για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους στην κοινωνία.
Η προκατάληψη ότι όλα τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι άτομα με βαριά καθυστέρηση, ανήμπορα και πηγή μόνιμου άγχους και φόρτου για τους γονείς τους και την κοινωνία πρέπει να αρθεί. Τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους, έχουν τις δικές τους ικανότητες και πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία, στην οποία έχουν σίγουρα θέση. Αυτήν, μπορούν να την καταλάβουν μόνο αν γίνουν αποδεκτά, νιώσουν ασφάλεια και αγάπη και αν όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να τα στηρίξουμε, να τα καθοδηγήσουμε και να προωθήσουμε την ικανότητα ανάπτυξή τους.
Τέλος, παραδείγματα όπως του Φινλανδικού punk rock συγκροτήματος, μέλη του οποίου είναι άτομα με σύνδρομο Down και στίχοι τους αναφέρονται παραπάνω και δείχνουν τα συναισθήματα καθώς και το πώς βιώνουν την αντιμετώπιση της κοινωνίας, της μητέρας από την Βρετανία, η οποία μετά την γέννηση του παιδιού της με σύνδρομο Down, υιοθέτησε δύο ακόμη παιδιά με το ίδιο σύνδρομο και τέλος του Πάμπλο Πινέδα, του πρώτου πτυχιούχου Πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down είναι παραδείγματα που αποτελούν πρότυπο κι έρχονται σε αντίθεση με κάθε στερεοτυπική αντίληψη που στηρίζεται στο σύνδρομο αυτό.
Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν κάθε δικαίωμα να ερωτεύονται, να δημιουργούν, να εργάζονται, να αποφασίζουν και να κάνουν τα δικά τους σχέδια, να είναι αυτόνομα άτομα και να συμμετέχουν ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.



Αναστασία Χριστοπούλου

Κοινωνική Λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου