Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

” Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ . ”  ΟRIANA FALLACI
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως μια παγκόσμια γιορτή για τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο.
Το γεγονός ότι η Λυσιστράτη πρωτοστατεί σε ένα είδος φυλετικού πολέμου εναντίον των ανδρών αποσκοπώντας στην παύση του πολέμου μας υπενθυμίζει πως το γυναικείο κίνημα έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Μερικούς αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού είναι αυτές που ορμούν στους δρόμους και διακηρύττουν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα απαιτώντας μάλιστα για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου. Το 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Επιπλέον, με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογονήθηκε το ενδιαφέρον για την θεσμοθέτηση της Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας.
Σήμερα, παρά τους αγώνες για την ισότιμη εξέλιξη των γυναικών, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες αποτελούν την πιο αδύναμη ομάδα του πληθυσμού όσον αφορά την ανεργία, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση και τη βία.
Η όλο και αυξανόμενη επίγνωση των άνισων και ασύμμετρων προσδοκιών για τα δύο φύλα καθώς επίσης οι διακρίσεις και αδικίες εις βάρος των γυναικών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι «το προσωπικό είναι πολιτικό», με την έννοια ότι οι προσωπικές εμπειρίες εντάσσονται σε ένα πολιτικό πλαίσιο και μια πολιτική πραγματικότητα (Morrow & Hawxhurst, 1998).
Δυστυχώς στις μέρες μας, ο θεσμός της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζουν να συμβαίνουν εγκλήματα εις βάρος των γυναικών, πολλές φορές μάλιστα και κατά την διάρκεια συλλαλητηρίων για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, μας τονίζει ότι καμία κατάκτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Αντιθέτως χρειάζεται συνεχής διεκδίκηση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.
Οι Κοινωνικές Δομές του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο παρέχει συμβουλευτική στους ωφελούμενους, ώστε μεταξύ άλλων, να τους δώσει δύναμη για αλλαγή αλλά και την απαιτούμενη εμπιστοσύνη στο να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η Κοινωνική Λειτουργός
του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
Βασιλική Παπαευθυμίου


Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου (www.domesaigaleohaidari.gr ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου