Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από 84 χώρες. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ετησίως ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας.
Η Κοινωνική Εργασία εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της ανάγκης για ανταπόκριση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εκβιομηχάνιση. Οι πρώτες εφαρμογές της παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων κοινωνικών προβλημάτων, πολέμων και οικολογικών καταστροφών που έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπους και συνεπάγονταν κακές συνθήκες διαβίωσης για ευάριθμες πληθυσμιακές ομάδες όλων των ηλικιών. Με άλλα λόγια, η κοινωνική εργασία γεννήθηκε σε περίοδο κρίσης έχοντας ως επίκεντρο την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Σήμερα, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης όπου μεγάλες ομάδες πληθυσμού έρχονται αντιμέτωπες με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, γεννήθηκαν οι Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Στόχος τους είναι η ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη των ατόμων που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άστεγοι, άτομα σε κατάσταση φτώχειας ή υπό απειλή).
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των Δομών (Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Τράπεζα Χρόνου) καλούνται καθημερινά να προάγουν την κοινωνική αλλαγή, την κοινωνική συνοχή καθώς και την ανάπτυξη της ικανότητας των ατόμων για αυτοσυντήρηση στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες. Επιπλέον, η διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή και την φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα.
Η  θέση των Κοινωνικών Λειτουργών είναι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια και υποστήριξη, δρώντας με φροντίδα και ενσυναίσθηση και προωθώντας την κοινωνική τους ένταξη.
Σε μια εποχή όπου αναδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και εντείνεται η κοινωνική ανασφάλεια, αποδομούνται οι κοινωνικές σχέσεις και περιορίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα η ενίσχυση ενός τέτοιου δικτύου για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στο Δίκτυο λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.


Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω – Χαϊδαρίου
Βασιλική Παπαευθυμίου

Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου