Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η 17η Οκτωβρίου ανακηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 ως «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» και κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα διοργανώνονται ποικίλες δράσεις ενάντια σε αυτό το φαινόμενο που μαστίζει το πλανήτη μας.
Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η φτώχεια ανάγεται να μετράται σε χρήματα και αντανακλά τους κατά κεφαλήν διαθέσιμους από τους πραγματικούς οικονομικούς πόρους μιας χώρας. Η έννοια της φτώχειας μπορεί και χωρίζεται ως εξής:

  • ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα καθορισμένο ποσό δολαρίων την ημέρα.
  • ως σχετική φτώχεια ορίζεται το ποσοστό των ατόμων σε μια χώρα που ζουν με εισόδημα κατώτερο ενός συγκεκριμένου ποσοστού του διάμεσου εισοδήματος (συνήθως 50%) στην χώρα.

Η φτώχεια δε γνωρίζει σύνορα και δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του Τρίτου Κόσμου αλλά χτυπά πλέον και την πόρτα των αναπτυγμένων χωρών. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αναπαραγωγή της, ένας φαύλος κύκλος δηλαδή από γενιά σε γενιά μέσω των περιουσιακών στοιχείων, με τα οποία κληρονομούνται συνήθως τα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Έτσι, με λίγα λόγια η φτώχεια διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες και ο γενικός κανόνας λέει ότι στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι άνθρωποι που γεννιούνται φτωχοί ή καταλήγουν στη φτώχεια από διάφορες αιτίες, δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι, ούτε και οι απόγονοί τους να ξεφύγουν από αυτή εύκολα.
Η φτώχεια είναι συχνά η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποστέρηση των δικαιωμάτων τους, καθιστά πιο δύσκολο για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας και να έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους και υπηρεσίες. Εν ολίγοις, φτώχεια δεν σημαίνει μόνο ανεπαρκή εισοδήματα και υλικά αγαθά, αλλά και έλλειψη πόρων, ευκαιριών και συνθηκών ασφάλειας, έλλειψη που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και κάνει τους φτωχούς ακόμη πιο ευάλωτους. 
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ο υπολογισμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται έχει υπερβεί  τον τραγικό αριθμό των 930 εκατομμυρίων ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη παραμένουν δυσοίωνες. Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, βρίσκονται υπερβολικά συχνά αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους και αυτό θα μπορούσε να σπάσει μόνο αν οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που να δίνουν σε όσους και όσες ζουν στη φτώχεια τη δυνατότητα να αποτελούν μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και να αναλύσουν με καλύτερο τρόπο το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατευθύνουν και εμβαθύνουν τη φτώχεια.
Δυστυχώς, στην κατηγορία των χωρών της Ευρώπης που υφίστανται την επιδρομή της Φτώχειας, βρίσκεται και η χώρα μας η Ελλάδα, με τους συμπολίτες μας να βιώνουν δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές. Στιγμές για τις οποίες ούτε οι ίδιοι, ούτε η κοινωνία μας αλλά και ούτε η Πολιτεία ήταν προετοιμασμένοι.
Το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω- Χαϊδαρίου από τον Ιούνιο του 2013 αποτελεί σε τοπικό επίπεδο ένα βασικό πυλώνα καταπολέμησης της φτώχειας μέσω των δομών που διαθέτει (Γραφείο Διαμεσολάβησης, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Τράπεζα Χρόνου). Στα πλαίσια λειτουργίας και δράσης του γίνεται καθημερινή προσπάθεια να προστατευθούν και να ενισχυθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να βγουν από το αδιέξοδο της φτώχειας στο οποίο έχουν περιέλθει.
Το έργο του Δικτύου έχει ως βασικό σκοπό αφενός να βοηθήσει άπορους συμπολίτες μας και αφετέρου να κινητοποιήσει και άλλους φορείς και υπηρεσίες ώστε να συνδράμουν σ’ αυτή τη προσπάθεια που γίνεται και η οποία έχει ως βασικό γνώμονα το συνάνθρωπο. Από την αρχή της λειτουργίας μας έχουν πραγματοποιηθεί ποικίλες δράσεις τόσο για τη συγκέντρωση τροφίμων (π.χ. εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού) και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης (π.χ. ημερίδες, παρουσιάσεις) όσο και για την κοινωνικό-ψυχολογική υποστήριξη ατόμων που βιώνουν τις απάνθρωπες συνέπειες της φτώχειας.


Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Παπαντωνίου Γιάννης

Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Συσσίτιο και Παντοπωλείο.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».



Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου