Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

                     
                      
   ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    «Παρά τα οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι πρόσφυγες φεύγουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε».
                                      (Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ)

Η 5η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα που είναι αφιερωμένη στους Πρόσφυγες, στους ανθρώπους δηλαδή εκείνους που ακούσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους λόγω πολέμου ή διώξεων και να μετακινηθούν είτε στο εσωτερικό της δικής τους χώρας, είτε να αλλάξουν χώρα διαμονής. Η σημερινή ημέρα αποτελεί κίνητρο για ευαισθητοποίηση, καλλιέργεια σεβασμού και λήψη υποστηρικτών μέτρων γι’ αυτήν την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.
Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού το 1922 ενάμιση περίπου εκατομμύριο Έλληνες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη κατέφθασαν ως πρόσφυγες στον Ελλαδικό Χώρο.
 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε σχετική έκθεσή της επισημαίνει ότι πάνω από 42 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, τα 15.200.000 εκ των οποίων μακριά και από τις πατρίδες τους. Οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αυξήθηκε ιδιαίτερα λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του 2012 αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 23.000 άνθρωποι. Σήμερα, το 81% των εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο έξω από τη χώρα τους βρίσκεται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (πριν από μία δεκαετία, το ποσοστό έφτανε το 70%).
 Αναμφίλεκτα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων προσφύγων ανά την υφήλιο, μέρος των οποίων ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες χώρες.  Η άφιξη στον καινούριο τόπο διαμονής συνοδεύεται πολλές φορές από προβλήματα σιτισμού, στέγασης, υγείας, επαγγελματικής αποκατάστασης, κοινωνικής ένταξης. Η χώρα μας, σκληρά δοκιμασμένη από κάθε λογής προσφυγιά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα αυτό και δείχνει, όσο οι δυνάμεις της το επιτρέπουν, αυτήν την ευαισθησία.
 Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας έρχονται να διαδραματίσουν ένα σημαίνοντα ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και στην ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία. Επί της ουσίας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας,  παρέχοντας σε αυτήν την ευάλωτη κοινωνική ομάδα είδη βασικής ανάγκης, σίτιση, φαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τη λειτουργία των Δομών Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.

                                     Η Διοικητική Υπάλληλος
                        του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
                                       Κατερίνα Μήτση

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου