Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη διαβήτη σήμερα στις 14-11-2013 τα στελέχη του Κοινωνικού Φαρμακείου Αιγάλεω – Χαϊδάρι θα ήθελαν να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας για το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αρκετοί συνάνθρωποί μας καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα προσωπικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν.
Η παγκόσμια Ημέρα για το διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται συνεχώς και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση. Η ημέρα για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια τη δεύτερη ημέρα, μετά την ημέρα για το AIDS,  η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει αφιερωθεί σε μία σοβαρή ανωμαλία του Μεταβολισμού.
Ο σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται ως μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο. Ο πιο απλός ορισμός είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υπεργλυκαιμία.
Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα κ δεν είναι μια μεμονωμένη ασθένεια. Αντίθετα είναι μια ετερογενής ομάδα συνδρόμων που όλα χαρακτηρίζονται από αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, η οποία προκαλείται από μια σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης.
Οι διαβητικοί μπορούν να διαιρεθούν σε δυο ομάδες. Στους διαβητικούς με διαβήτη τύπου 2(που θεραπεύονται με δισκία) κ στους ινσουλινο-εξαρτώμενους .Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που σχετίζεται κυρίως με την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Καθώς οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετούν τις συνήθειες των κατοίκων των ανεπτυγμένων κρατών, η επιδημία του διαβήτη εξαπλώνεται παγκοσμίως. Το 80% των διαβητικών ζουν πλέον στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον «Άτλαντα», οι διαβητικοί αποτελούν περίπου το 7% του πληθυσμού και τα περιστατικά διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό 20 έως 79 ετών εκτιμώνται σε σχεδόν 585.000 (261.000 άνδρες και 324.000 γυναίκες).Στις ΗΠΑ ο διαβήτης προσβάλλει περίπου το 5% του πληθυσμού κ είναι η 8η αιτία θανάτου στη χώρα.
Ο διαβήτης, που απορυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, μπορεί να επιφέρει διάφορες σοβαρές επιπλοκές, όπως απώλεια όρασης, βλάβη στα νεφρά, καρδιοπάθεια κ.α., ενώ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο.
Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής .
Ενημερωθείτε από το Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω – Χαϊδαρίου που λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό δυο Φαρμακοποιούς και μια Κοινωνική Λειτουργό.
Επίσης παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικής υποστήριξης σε άνεργους με στόχο πέρα απ'το να πληροφορηθούν οι ωφελούμενοι για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας να καταγραφεί το αίτημά τους και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τα προσόντα τους να προωθηθούν σταδιακά προς τη αγορά εργασίας.
Η Φαρμακοποιός 
του Κοινωνικού Φαρμακείου Αιγάλεω Χαϊδαρίου 

Τζένη Μπαλάουι


Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr 


Βιβλιογραφια : Φαρμακολογία Richard Harvey and Pamela Champe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου