Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
Τι είναι όμως το AIDS?
Είναι  μια νόσος που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV , ο οποίος καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος CD4 λεμφοκύταρρα και έτσι εκδηλώνεται το AIDS. Ο ιός αυτός βρίσκεται σ’ όλα τα βιολογικά υγρά του σώματος ,και είναι ικανά να μολύνουν :
  • Το αίμα
  • Το σπέρμα και τα κολπικά υγρά
  • Το μητρικό γάλα
Για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο ιός αυτός επιζεί έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Ιός HIV δεν μεταδίδεται από τον αέρα ,την πισίνα ,τη θάλασσα ,την τουαλέτα ,τα μαγειρικά σκεύη ,τα ζώα ,τα έντομα ή από μια αγκαλιά. Οι τρόποι προφύλαξης προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπεις αυτού είναι .
·         Σωστή χρήση προφυλακτικού
·         Αποφυγή χρήσης από κοινού αιχμηρών αντικειμένων ( π.χ. σύριγγες ,βελόνες ,ξυραφάκια κ.λπ)


Για να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον ιό HIV , ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι το ειδικό τέστ και το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απόρρητο και εμπιστευτικό. Η νόσος ξεκίνησε να διαδίδεται από την Αφρικανική Ήπειρο  και κατά τη δεκαετία του 70’ και μετά εμφανίστηκαν κρούσματα και σ’ άλλες χώρες του κόσμου.Το AIDS είναι η πιο φονική ασθένεια ανά τον κόσμο. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους , από τους οποίους οι περισσότεροι ζούν σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι , αν και υπάρχουν πλέον αρκετά φάρμακα που επιτρέπουν στους ασθενείς να ζούν αρκετά χρόνια με ικανοποιητική ποιότητα ζωής ενώ κατα τα έτη 2011-2012 ,η επιδημία του HIV στη χώρα μας είχε  ανοδική πορεία. Τους 10 πρώτους μήνες του 2013 παρουσιάστηκε αισθητή μείωση.Η μάστιγα κατά του AIDS συνεχίζει να υπάρχει ως κοινωνικό φαινόμενο προσβάλλοντας διαρκώς κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, φυλής, επαγγέλματος, θρησκείας ή σεξουαλικής προτίμησης. Η διάκριση, η απόρριψη και ο αποκλεισμός των συνανθρώπων μας που πάσχουν από AIDS, αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς οι οποίοι στηρίζουν την κοινωνία.Τα οροθετικά άτομα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, τη βοήθειά μας και την αλληλεγγύη μας.Η αγκαλιά είναι μια ένδειξη συναισθήματος αγάπης ως προς το πρόσωπο του άλλου.Το AIDS όμως δεν μεταδίδεται με μια αγκαλιά. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της σοβαρής αυτής ασθένειας παραμένει η πρόληψη η επαγρύπνηση και η κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στα πλαίσια του αγώνα στήριξης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας , δημιουργούνται κοινωνικές δομές προς αυτήν τη κατεύθυνση. Οι κοινωνικές δομές του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης διαθέτουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Οι δομές μπορεί να λειτουργήσουν κι ως ένα πλαίσιο όπου άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS, μπορούν να βρούν ηθική υποστήριξη και καθοδήγηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Υπηρεσίες άμεσα διαθέσιμες στους πολίτες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανθρώπων που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Το Στέλεχος του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
Φραγκίσκος Γιαννησόπουλος

Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου