Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη ».
Κόφι Ανάν, (Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. 1997-2006)

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Το βαθύτερο αίτιο της βίας κατά των γυναικών βρίσκεται στις δυσμενείς διακρίσεις, οι οποίες αρνούνται στις γυναίκες την ισότητα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Η βία είναι ριζωμένη στις διακρίσεις και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ενίσχυση των διακρίσεων. Επιπροσθέτως, ως πραγματικότητα ή ως απειλή δημιουργεί μία διάχυτη ατμόσφαιρα φόβου που βάζει φραγμό στη ζωή των γυναικών, περιορίζοντας την ελευθερία κίνησης και την ικανότητά τους να συμμετέχουν στη δημόσια λήψη αποφάσεων, αλλά και πλήττοντας το βιοτικό τους επίπεδο. Οι μορφές βίας κατά των γυναικών εντείνονται σε περιόδους πολιτικών ή κοινωνικοοικονομικών κρίσεων καθώς επίσης αποδυναμώνουν την κοινωνία οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά.

Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την βία κατά των γυναικών:

1 στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού     40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.


Η βία ενάντια στις γυναίκες συνεχίζει να υπάρχει ως κοινωνικό φαινόμενο,  προσβάλλοντας διαρκώς κάθε άνθρωπο με αξιοπρέπεια. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποκαλείται πολιτισμένη όταν την ίδια στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό της δέχεται τη βία σε όλες τις μορφές της, χωρίς εκείνη να αντιδρά. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να υπερασπίζονται στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παρεμβαίνουν σε κάθε προσπάθεια καταπάτησής τους.

H αντίθεση στη βία οφείλει να είναι καθημερινή πρακτική. Είναι ανάγκη όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι σε περιστατικά βίας και πως θα πρέπει να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης κάθε μορφής βίας συνειδητοποιώντας ότι αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Ενώ έρευνες δείχνουν πως η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις γυναικών, αυτές που αποφασίζουν να δώσουν τέλος στην κακοποίηση που βιώνουν, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο φτώχειας. Ιδιαίτερα, η φτώχεια δημιουργεί εμπόδια στις γυναίκες που θέλουν να ξεφύγουν από καταστάσεις κακοποίησης και να επιτύχουν προστασία και επανόρθωση. Τέλος, είναι πολύ δύσκολο οι φτωχές και κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες, να αποφύγουν τη βία, να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Στα πλαίσια του αγώνα στήριξης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας, δημιουργούνται κοινωνικές δομές προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κοινωνικές δομές του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης διαθέτουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. 

Οι δομές μπορούν να λειτουργήσουν κι ως ένα πλαίσιο όπου γυναίκες, θύματα βίας, μπορούν να βρουν μια ηθική υποστήριξη και μια καθοδήγηση για τη διέξοδο από τα προβλήματα που βιώνουν.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν: Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Υπηρεσίες άμεσα διαθέσιμες στους πολίτες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανθρώπων που χρήζουν άμεσης  βοήθειας.

Η Κοινωνική Λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
Αναστασία Χριστοπούλου


Οι Δομές λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Δικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση   (www.domesaigaleohaidari.gr )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου