Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Ο κόσμος τιμάει το κουράγιο, το ακατάβλητο πνεύμα και τη δύναμη των προσφύγων. Διάφορες χώρες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μέσω των κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, διάσημων προσώπων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.
Για 42 εκατομμύρια ξεριζωμένων ανθρώπων Παγκοσμίως, η κάθε μέρα για επιβίωση είναι μια μάχη καθώς η έλλειψη ή η απουσία βασικών αναγκών όπως το καθαρό νερό, η τροφή, η στέγη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικρατούν στις ζωές τους.
Σαν ορισμός, προσφυγιά καλείται η ακούσια ή εκούσια μετακίνηση. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία μεγάλος πληθυσμιακός αριθμός μετακινείται μέσω εξαναγκασμού, εξαιτίας δημοσιονομικών και θρησκευτικών ιδεωδών. Οι άνθρωποι που βιώνουν ένα τέτοιο φαινόμενο, χάνουν την πατρίδα τους, την ελευθερία τους, την αξιοπρέπειά τους και αυξάνεται το αίσθημα του φόβου. Φόβος για το αύριο. Ανασφάλεια και θυμός.
Οι λόγοι που οδηγείται κάποιος στην προσφυγιά είναι διάφοροι και εξαρτώνται από τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στους τόπους τους οποίους διαμένει. Τα κύρια αίτια είναι πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Επιπροσθέτως, κοινωνικά αίτια όπως οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη μετακίνηση του πληθυσμού. Επίσης υπάρχουν και αίτια θρησκευτικής φύσεως κατά τα οποία σχετίζονται με την πίστη του ανθρώπου και την ιδιοσυγκρασία του. Τέλος, εξίσου σημαντικά μπορούν να θεωρηθούν τα φυσικά και οικολογικά αίτια όπως ένας σεισμός ή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι συνέπειες που προκύπτουν επηρεάζουν την χώρα προέλευσης του πρόσφυγα, την χώρα στην οποία καταφεύγει, είτε με θετικές συνέπειες, είτε με αρνητικές. Ενδεικτικά:
Θετικές συνέπειες
Καλύτερο επίπεδο ζωής
Ασφάλεια
Δυνατότητα εκπαίδευσης και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον
Επιχειρηματική δραστηριότητα
Εργατικό δυναμικό
Αρνητικές συνέπειες
Αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης
Κακοποίηση- πορνεία
Δυσκολία προσαρμογής σε μια ξένη χώρα
Ρατσισμός
Ενίσχυση παρανομίας και εγκληματικότητας
Οι πρόσφυγες συνέβαλλαν στην καλλιέργεια των γραμμάτων και συνείσφεραν με την παράδοσή τους, στη μουσική πορεία του τόπου. Οι πρόσφυγες έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στον πνευματικό χώρο. Σημαντικοί Μικρασιάτες δημιουργοί ήταν ο Γ. Σεφέρης, Η. Βενέζης, Γ. Θεοτοκάς, Σ. Δούκας κ.ά.
Όλοι οι πρόσφυγες έχουν κάτι κοινό: Την επιθυμία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες ώστε να έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους και να έχουν τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν. Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, όπως θα επιθυμούσαμε εμείς να μας συμπεριφέρονται οι γηγενείς πολίτες της κάθε χώρας που τους υποδέχεται, σε περίπτωση που είμαστε εμείς στη θέση αυτή. Το Διεθνές Δίκαιο δεν κάνει διακρίσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πραγματικοί άνθρωποι,πραγματικές ανάγκες». Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι με πραγματικές ανάγκες όπως εμείς.

Το στέλεχος του κοινωνικού συσσιτίου
Κατσιώτη Δήμητρα
  
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου (www.domesaigaleohaidari.gr ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου