Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

‘’Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα από τη στιγμή που γεννιούνται.’’
54 άρθρα καλύπτουν τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία υπογράφτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και επικυρώθηκε από 191 κράτη εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα συγκεκριμένα άρθρα αφορούν στα δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Συμμετοχής και Προστασίας.
Τα παιδιά έχουν δικαιώματα στη ζωή και πολλές φορές είναι πολύ σημαντικότερα από των ενηλίκων γιατί η παραβίαση αυτών τα στιγματίζει και τα ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να ζει με την οικογένειά του σε ένα περιβάλλον που δεν θα υπάρχει έλλειψη στέγης, τροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αγάπης και σεβασμού. Ένα παιδί δικαιούται να πηγαίνει σχολείο και να έχει μια φυσιολογική κοινωνική ζωή που θα του χαρίσει εφόδια για την πορεία της ζωής του.
Είναι συχνό φαινόμενο πλέον να ακούμε πως παιδιά όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων πέφτουν θύματα πράξεων ποτ μόνο ντροπή μπορεί να μας προκαλεί. Ντροπή γιατί ο κόσμος δεν θα αλλάξει με υπογραφές , άρθρα και συμβάσεις αλλά με τη προσωπική θέληση και προσπάθεια όλων μας.
Τα παιδιά πέφτουν συχνά θύματα:
  • Παιδικής κακοποίησης ( ψυχικής και σωματικής )
  • Παιδικής εμπορίας ( trafficking )
  • Παιδικού εκφοβισμού στο σχολείο ( bulling )
  • Παιδικής εργασίας
  • Παραμέλησης
Υπάρχουν παιδιά που στερούνται στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες όπως είναι η εκπαίδευση, κοινωνική προστασία, η υγεία, η στέγαση, η ενδυμασία και η σίτιση.
Τα δικαιώματα των παιδιών μπορούμε να τα παραθέσουμε με την ακόλουθη χάρτα δικαιωμάτων, για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που τα παιδιά θεωρούν δικαιώματα και που εμείς πρέπει να τους τα παρέχουμε.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να καταφέρουν να γίνουν καταπέλτης στην εφησυχασμένη ζωή και συνείδησή μας ώστε να δράσουμε καταλυτικά και να προστατέψουμε εκατομμύρια παιδικές ψυχές που μας χρειάζονται για να τους δείξουμε τον δρόμο και γίνουμε αρωγοί για μια ζωή με διακαιώματα που δεν καταπατούνται.
Τέλος ας σκέφτομαι πως ένα παιδί με την αθωότητα και το χαμόγελό του μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή χωρίς ανταλλάγματα και ας αναλογιστούμε κατά πόσο εμείς μπορούμε να του χαρίσουμε κάτι τόσο απλό όπως η αγάπη και ο σεβασμός στα δικαιώματά του.


‘’Δικαιούμαι να μη ζω μέσα στην κριτική, γιατί μαθαίνω να κατακρίνω.
Δικαιούμαι να μη ζω μέσα στην έχθρα, γιατί μαθαίνω να καυγαδίζω.
Δικαιούμαι να μη ζω μέσα στην ειρωνία, γιατί μαθαίνω να είμαι ντροπαλό.
Δικαιούμαι να μη ζω μέσα στη ντροπή, γιατί μαθαίνω να αισθάνομαι ένοχο.
Δικαιούμαι να ζω μέσα στην κατανόηση, γιατί μαθαίνω να είμαι υπομονετικό.
Δικαιούμαι να ζω μέσα στον έπαινο, γιατί μαθαίνω να εκτιμώ.
Δικαιούμαι να ζω μέσα στη δικαιοσύνη, γιατί μαθαίνω να είμαι δίκαιο.
Δικαιούμαι να ζω μέσα στην ασφάλεια, γιατί μαθαίνω να πιστεύω.
Δικαιούμαι να ζω μέσα στην επιδοκιμασία, γιατί μαθαίνω να έχω αυτοεκτίμηση.
Διακαιούμαι να ζω μέσα σε παραδοχή και φιλία γιατί μαθαίνω να βρίσκω την αγάπη μέσα στον κόσμο’’.




Ενημερωθείτε από το Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω – Χαϊδαρίου λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό δυο Φαρμακοποιούς και μια Κοινωνική Λειτουργό.
Επίσης παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικής υποστήριξης σε άνεργους με στόχο πέρα απ'το να πληροφορηθούν οι ωφελούμενοι για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας να καταγραφεί το αίτημά τους και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τα προσόντα τους να προωθηθούν σταδιακά προς τη αγορά εργασίας.,
Η Κοινωνική Λειτουργός
του Κοινωνικού Φαρμακείου Αιγάλεω Χαϊδαρίου 

Γερακίνη Μαρία - Ελεούσα


Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου