Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου 1987 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε  την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, καθώς επίσης και για να τιμήσει τον Κινέζο Μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα,με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πρώτος πόλεμος του Οπίου ,το 1839.
Τα ναρκωτικά είναι ουσίες, που επιδρούν στον εγκέφαλο και προκαλούν εθισμό. Η έννοια «ναρκωτικά» χρησιμοποιείται ,όταν κάποιος κάνει χρήση ουσιών με σκοπό να βρεθεί κάτω από την επήρεια τους.
Με τον όρο «νόμιμες», μιλάμε για τις ουσίες που είναι νομικά αποδεκτές (αλκοόλ, καπνός), ενώ με τον όρο «παράνομες» μιλάμε για τις απαγορευμένες ουσίες (χασίς, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, XTC και ηρωίνη).
Τα ναρκωτικά κατηγοριοποιούνται βάσει των συνεπειών, που επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό: Ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν (το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα ηρεμιστικά ,το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη, το χασίς), ναρκωτικά που λειτουργούν ως διεγερτικά (καφεΐνη, νικοτίνη, XTC, κοκαΐνη, αμφεταμίνες) και ναρκωτικά που επηρεάζουν την αντίληψη (το LSD και σε ισχυρές και μεγάλες ποσότητες το χασίς).
Εθισμός είναι η σωματική ή μη σωματική εξάρτηση σε μια ορισμένη χρήση ή συμπεριφορά, με συμπτώματα στερητικού συνδρόμου και/ή ανοχής, όταν δε γίνεται χρήση της ουσίας. Ένα χαρακτηριστικό της εξάρτησης  είναι η αδυναμία ελέγχου της χρήσης της ουσίας ή της διακοπής της.
Ανοχή σημαίνει, ότι κάποιος χρειάζεται υψηλότερες ποσότητες μιας ουσίας κάθε φορά για να πλησιάσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δυσάρεστες σωματικές αντιδράσεις προκαλούνται από το στερητικό σύνδρομο, όταν η χρήση των ουσιών είναι μειωμένη ή ασυνεχής. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ναυτία, μυϊκοί πόνοι, προβλήματα συγκέντρωσης, αϋπνία, άγχος και εφιάλτες.
Καταστάσεις που χαρακτηρίζουν την εξάρτηση είναι η ανοχή, η ψυχολογική εξάρτηση, συμπτώματα στερητικού συνδρόμου, χρήση της ουσίας ή υιοθέτηση συγκεκριμένης συμπεριφοράς για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων, αδυναμία ελέγχου χρήσης των ουσιών ή συμπεριφοράς. Η πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας εξάρτησης είναι μεγαλύτερη κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές και προσωρινές καταστάσεις.
Οι λόγοι, για τους οποίους οδηγείται κάποιος στον κόσμο των ναρκωτικών, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η περιέργεια, η τάση για πειραματισμούς,  το αίσθημα της απομόνωσης και του περιθώριου, η αντίδραση σε ένα μη υγιές οικογενειακό περιβάλλον καθώς και οι ευάλωτες προσωπικότητες, είναι από τους κύριους λόγους.
Άνθρωποι με εξάρτηση χρειάζεται να πάρουν από μόνοι τους την απόφαση να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα. Η ακούσια θεραπεία, επειδή δεν υποστηρίζεται από τον εθισμένο και συχνά στερείται κινήτρου, καθιστά την πιθανότητα της υποτροπής μεγαλύτερη.
Όλα τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα, γιατί επιδρούν αρνητικά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η οποιαδήποτε χρήση, ακόμα και η δοκιμή επιφέρει κινδύνους για την υγεία.
Στην Ελλάδα λειτουργούν Κέντρα αποτοξίνωσης, στα οποία ο εξαρτημένος μένει εκεί για ένα χρόνο ή και περισσότερο με σκοπό την ίασή του. Κάθε χώρα έχει θεσπίσει νόμους και μέτρα περί προστασίας κατά των ναρκωτικών, αλλά δυστυχώς δε μπορεί να ελέγξει και να περιορίσει τη διακίνηση αυτών.
Η μάστιγα των ναρκωτικών απασχολεί πολλούς Οργανισμούς σε Διεθνές επίπεδο, οι οποίοι μάχονται για την καταπολέμηση αυτής.
Ως άνθρωποι, οφείλουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην επιτρέπουμε οποιαδήποτε κατάσταση να μας οδηγήσει σε χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα ναρκωτικά παραλύουν τη συνείδηση, παγιδεύουν, αρρωσταίνουν, μας μειώνουν το αίσθημα χαράς και δημιουργίας.

Ο Διοικητικός Υπάλληλος,
Αντωνίου Γεώργιος




Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου (www.domesaigaleohaidari.gr ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου