Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης τα στελέχη του Κοινωνικού Φαρμακείου Αιγάλεω – Χαϊδάρι θα ήθελαν να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας για το θέμα της οστεοπόρωσης.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αρκετοί συνάνθρωποί μας καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα προσωπικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις θέτουν σε δεύτερη μοίρα τη διατροφή μας, η οποία χρήζει ιδιαίτερης σημασίας για την μετέπειτα εκδήλωση ορισμένων ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.
Ως οστεοπόρωση ορίζεται η χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το γυναικείο φύλο, την μεγαλύτερη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή κατάγματος, τις διατροφικές συνήθειες (χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου , βιταμίνης D ή η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, νατρίου και καφε’ϊνης) , ο καθιστικός τρόπος ζωής , το κάπνισμα , η κατάχρηση αλκοόλ , τα φάρμακα (κορτικοστεροειδή , χημειοθεραπευτικά ) και τέλος ορισμένα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , γαστρεντερικές διαταραχές κ.ά.
Ιδιαίτερα σημαντική για την διαπίστωση κ εξέλιξη της νόσου είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας που γίνεται για την πληροφόρηση του ασθενούς για την κατάσταση της οστικής του υγείας.
Ενημερωθείτε από το Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω – Χαϊδαρίου λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό δυο Φαρμακοποιούς και μια Κοινωνική Λειτουργό.
Επίσης παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικής υποστήριξης σε άνεργους με στόχο πέρα απ'το να πληροφορηθούν οι ωφελούμενοι για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας να καταγραφεί το αίτημά τους και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τα προσόντα τους να προωθηθούν σταδιακά προς τη αγορά εργασίας.

Η Φαρμακοποιός 
του Κοινωνικού Φαρμακείου Αιγάλεω Χαϊδαρίου  

Τζένη Μπαλάουι

Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου