Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ



Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου : «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια». Επιπροσθέτως, το άρθρο 4 αναφέρει ότι: «Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό το καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται».
Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δυστυχώς, παρά τους αγώνες αιώνων, την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τη διάχυση της γνώσης, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι σήμερα.
Δουλεία είναι ο εξαναγκασμός σε έργο χωρίς πληρωμή με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και η αδυναμία απελευθέρωσης. Κατά την αρχαιότητα, υπήρξε νομιμοποιημένος θεσμός μετατρέποντας τον άνθρωπο σε ιδιοκτησία. Οικονομικοί και ηθικοί λόγοι οδήγησαν σταδιακά στην απαγόρευση του εν λόγω θεσμού στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γεγονός απολύτως κατανοητό μιας και η δουλεία σήμαινε όχι μόνον τον κοινωνικό θάνατο του ατόμου, αλλά και την απογύμνωσή του από την ανθρώπινη του υπόσταση υποβιβάζοντας το άτομο σε αντικείμενο προς ιδιοκτησία και χρήση. Ο πιθανός αριθμός των δούλων εκτιμάται στην εποχή μας σε 27.000.000 ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα  στοιχεία που δίνουν ο ΟΗΕ και η UNICEF  οι μορφές της δουλείας  παγκοσμίως και ο αριθμός των δούλων, κυρίως γυναικών και παιδιών, μας επιτρέπει να ομολογήσουμε πως ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της απόλυτης δουλείας. Μέχρι χθες, εξακολουθούσε να αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα χωρών όπως της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, στον “πολιτισμένο’’ κόσμο μας, αναδύονται σύγχρονες μορφές δουλείας. Εκτός από το δουλεμπόριο που συνεχίζει να αποτελεί καθημερινή πρακτική και μέσο πλουτισμού, η διεθνική σωματεμπορία (trafficking), ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών αποτελεί τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο. Ευαίσθητες και πολύπαθες κοινωνικές ομάδες υφίστανται διάφορες μορφές εκμετάλλευσης με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό όπως αυτή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της εξαναγκαστικής εργασίας ή ακόμη και τη λήψη σωματικών οργάνων. Η παιδική εργασία, αποτελεί δραματικό παγκόσμιο φαινόμενο απάνθρωπης μεταχείρισης και στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης. Τα θύματά της αποσπούνται από την οικογένειά τους, στερούνται προστασίας, φροντίδας αλλά και εκπαίδευσης.
Σήμερα γιορτάζουμε όλοι, η δουλεία όμως δεν έχει νικηθεί. Στο σύγχρονο κόσμο έχουν παραμερίσει, περιθωριοποιήσει τον άνθρωπο ακόμα περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα, βιώνοντας τον αιώνα των αντιαξιών αν μπορούσαμε να ονοματίσουμε. Σήμερα παρατηρούνται οι περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ φτώχειας και πλούτου δεν υπήρξε μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύγχρονη δουλεία επιβιώνει και θύματα της αποτελούν όλες οι ανθρώπινες ομάδες που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την κατάσταση αδυναμίας.
Θέλοντας να δώσουμε ουμανιστικό περιεχόμενο στην εποχή μας μα πάνω απ' όλα να στηρίξουμε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας δημιουργήθηκαν οι κοινωνικές δομές του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης οι οποίες προσφέρουν καθημερινά υλική και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ας ελευθερώσουμε λοιπόν, τη σκέψη και την καρδιά μας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε όλοι μαζί ένα τόσο σημαντικό έργο που επίκεντρο έχει τον άνθρωπο.
Στο Δίκτυο λειτουργούν Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης και Τράπεζα Χρόνου.


Η Κοινωνική Λειτουργός
του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω – Χαϊδαρίου
Βασιλική Παπαευθυμίου



Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου