Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

«Μεγαλύτερος σκλάβος δεν είναι αυτός που υπηρετεί κάποιον τύρρανο, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό το κακό, αλλά αυτός που είναι δούλος της δικής του ηθικής άγνοιας, του ατομισμού και της αχρειότητας».

Σάμιουελ Σμάιλς

Η 2η μέρα του Δεκέμβρη είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της δουλείας. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της απόλυτης δουλείας και ο κόσμος μας έχει σήμερα περισσότερους δούλους από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ιστορίας.Το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας είναι εξαπλωμένο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σύμφωνα με την έκθεση για την σύγχρονη δουλεία για το 2014 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC), “ 2014 GLOBAL REPORT ON TRAFFICKING IN PERSONS”, 35.800.000 άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες απόλυτης σύγχρονης δουλείας. Είναι τα θύματα ενός πολιτισμού που στηρίζεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, θύματα τα οποία ζουν έναν καθημερινό εφιάλτη που δεν έχει τέλος.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι παιδιά που είναι καταδικασμένα να ζουν και να μεγαλώνουν χωρίς μόρφωση, χωρίς φροντίδα σ’έναν κόσμο γεμάτο φτώχεια και διαρκή άσκηση βίας. Επίσης γυναίκες, που είτε εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κάποιο χωράφι ή σε κάποιο εργοστάσιο μιας πολυεθνικής, είτε υποχρεώνονται με την βία να υποστούν την άσκηση σεξουαλικής βίας σε κάποιο οικο ανοχής της «πολιτισμένης» Δύσης ή του Τρίτου κόσμου.
Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που σχετίζεται με τα κοινωνικά πρότυπα, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων. Θα πρέπει να ειδωθεί το ζήτημα της σύγχρονης δουλείας στις σωστές του διαστάσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη πρόληψη αλλά κυρίως η ανάλογη κοινωνική δράση με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι πρώτιστα θέμα αλλαγής νοοτροπίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Άλλωστε, για να νικηθεί η δουλεία θα πρέπει να ελευθερωθεί η σκέψη και η καρδιά όλων μας.
Το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και μέσα από την καθημερινή υλική και ηθική στήριξη που προσφέρει στους συνανθρώπους μας, δίνει ένα μήνυμα ανθρωπιάς καταδικάζοντας κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ανθρώπων.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον
animation σχετικά με την δουλεία. Για να το δείτε πατήστε εδώ
Αναστασία Χριστοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου

Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 09.00 με 17.00 πληροφορίες και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.txaigaleohaidari.gr.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου