Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Σαν σήμερα το 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους».
Ως μετανάστευση ορίζεται η οικιοθελής μετακίνηση των ατόμων σε μια άλλη χώρα με σκοπό να φτιάξουν τη ζωή τους. Οι  λόγοι που τη προκαλούν ποικίλουν, με τους βασικότερους από αυτούς να είναι: φυσικοί παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες, πολιτικοί παράγοντες, κοινωνικοί παράγοντες και ψυχολογικοί παράγοντες.
Ο ρυθμός αύξησης των ανθρώπων που ζουν σε μια άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν ολοένα και αυξάνει (σήμερα αγγίζει περίπου τα 200 εκατομμύρια), γεγονός που καθιστά τη καταπολέμηση του φαινόμενου της μετανάστευσης επιτακτική.
Η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα εξ’ ορισμού καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού μας. Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν. Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τους εργαζόμενους μετανάστες. Οι μετανάστες προσφέρουν τις ικανότητές τους, τη γνώση και το δυναμικό τους στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν. Η παρουσία τους προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και συμβάλλει στην πολιτισμική και επιστημονική πρόοδο. Το δυναμικό των ανειδίκευτων αλλά και των εξειδικευμένων εργατών-μεταναστών,  διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μεγάλων τομέων της οικονομίας,  τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά μέρη του κόσμου ΝΑ υπάρχει η αυξανόμενη τάση οι μετανάστες να βιώνουν καταστάσεις κακομεταχείρισης, βίας, ρατσισμού, εκμετάλλευσης. Πολλοί από αυτούς στη προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν χάνουν την ίδια τους τη ζωή ή βιώνουν εφιαλτικές εμπειρίες τις οποίες δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ. Μόνο εξασφαλίζοντας την προστασία τους μπορούμε να τηρήσουμε την υπόσχεση μας για την εφαρμογή όσων προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη.
Είναι δεδομένο ότι αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους κρατών, κυβερνήσεων και κοινωνιών τα προβλήματα αυτά μπορούν σε μεγάλο βαθμό να περιοριστούν. Χρειάζεται όμως  ορθή διαχείριση και κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε το φαινόμενο της μετανάστευσης να αποβεί προς όφελος τόσο των χωρών υποδοχής και προέλευσης, όσο και των ιδίων των μεταναστών.
Σε τελική ανάλυση, αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία που έχει ως επίκεντρο τον ανθρωπισμό, οφείλουμε να θέσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας.
Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την  ευκαιρία να εστιάσουμε  την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση, αλλά  και  να τιμήσουμε τη μεγάλη  συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».




Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου