Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


                ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., το 1948. Βασικός στόχος των εμπνευστών της ήταν η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις, με δικαιώματα και ελευθερίες.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται ζωτικά για την ευημερία και την ευτυχία κάθε ανθρώπου και διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κατοχυρώνουν το σεβασμό για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και καταπολεμούν τις διακρίσεις, την ανισότητα, την αναξιοκρατία, τη στέρηση και το φόβο, θεμελιώνοντας έτσι την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, είναι προφανές πως στην πράξη δεν επιδεικνύεται σεβασμός προς την ανθρώπινη υπόσταση. Στην πραγματικότητα, απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή και υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος ατόμων ως προς τις πεποιθήσεις ή το φύλο τους (κοινωνικός ρατσισμός, περιθωριοποίηση μειονοτήτων). Επιπλέον, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βιώνουν καθημερινά την απάνθρωπη μεταχείριση, την καχυποψία και την οικονομική εκμετάλλευση ζώντας παράλληλα σε άσχημες συνθήκες και έχοντας ελάχιστες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Η πείνα, η φτώχεια, η στέρηση, η παιδική εργασία, η πορνεία και η εργασιακή εκμετάλλευση είναι μερικά ακόμη παραδείγματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το βέβαιο είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν στον καθένα μας. Για το λόγο αυτό, το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου φροντίζει μέσω συντονισμένης δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας. Επιπλέον, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει πληροφορεί τους ωφελούμενούς του για τα δικαιώματά τους και την απαραίτητη προάσπιση αυτών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι οφείλουμε να προβληματιστούμε για τον οικουμενικό χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της προστασίας τους.
Στο Δίκτυο λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Η Κοινωνική Λειτουργός
του Κοινωνικού Συσσιτίου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
Βασιλική Παπαευθυμίου

Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου (www.domesaigaleohaidari.gr ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου