Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
« Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά ! »
                                      Νίκος Καζαντζάκης
H 11η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αφιερωμένη στα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής κλπ.
Αντίθετα με την Διακήρυξη για τα δικαιώματα των παιδιών, τα δικαιώματα τους παραβιάζονται καθημερινά. Τα φαινόμενα της εκμετάλλευσης, της κακοποίησης, της εγκατάλειψης και του υποσιτισμού των παιδιών, γίνονται όλο και πιο έντονα και αγγίζουν όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Ακόμα υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε φαγητό και νερό, δεν έχουν ιατρική περίθαλψη, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, εξαναγκάζονται σε παιδική εργασία, βιώνουν την πορνεία και την βία. Ειδικά σήμερα, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF στην Έκθεση « Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2012» σκιαγραφεί την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα δίνοντας μια γενική εικόνα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Οι επιπτώσεις σχετίζονται κυρίως με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα ανέρχονται σε 597.000 ενώ 322.000 στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης. Στα φτωχά παιδιά οι πιθανότητες να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας είναι περισσότερες και είναι δυνατό να εμφανίσουν μεγαλύτερες υστερήσεις στην νοητική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα όταν η φτώχεια είναι μακροχρόνια.
Επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποσιτιστούν και να ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη θέρμανσης ή την υγρασία στο σπίτι. Σύμφωνα με στοιχεία ο θόρυβος και η στενότητα χώρου είναι δύο παράγοντες που αυξάνουν την πίεση και το ψυχολογικό στρες στα παιδιά που διαβιούν στην Ελλάδα.
Τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες (κυρίως με μόνες μητέρες) και σε νοικοκυριά με άνεργα ενήλικα μέλη κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τέλος, παιδιά που ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες μπορεί να βιώσουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σ’ αυτές ανήκουν τα παιδιά μεταναστών και μειονοτήτων, τα παιδιά με αναπηρίες και παιδιά θύματα trafficking.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανση του Κέντρου Ερευνών Innocenti της UNICEF στην οποία αναφέρονται τα εξής :« Σε δύσκολες εποχές, τα φτωχότερα παιδιά πρέπει να είναι εκείνα που θα προστατευτούν πρώτα, και όχι τα τελευταία που θα λαμβάνουμε υπόψη μας. Ένα παιδί έχει μόνο μια ευκαιρία να αναπτυχθεί ομαλά στο μυαλό και το σώμα. Είναι η πρωταρχική ευθύνη των κυβερνήσεων να προστατευθεί αυτή η ευκαιρία - σε καλές και σε κακές εποχές ».
Η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η παιδική φτώχεια είναι αλληλένδετη με την φτώχεια στους ενήλικες και γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπισή της.
Απ’ τα παραπάνω προκύπτει ότι η Παγκόσμια Ημέρα των παιδιών θα πρέπει να είναι ημέρα εγρήγορσης και κινητοποίησης, από όλους εμάς, για έναν πιο δίκαιο, και αλληλέγγυο κόσμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες. Απαιτείται κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Μια χώρα η οποία θέλει να θεωρείται δημοκρατική και να διασφαλίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της, θα πρέπει να έχει υπόψη της πως η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του ανθρώπου. Οφείλει λοιπόν, να παρέχει στα παιδιά ένα ασφαλές οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ενθαρρύνεται η μόρφωση και η εκπαίδευση καθώς επίσης και η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν και να ενσωματωθούν στον κύριο κορμό της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, απαιτείται η συστηματική και ομαδική δράση όλων, τόσο σε επίπεδο Φορέων και Υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και η ισχύς των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των παιδιών, με την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη δράση των δομών του, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω φτώχειας.
Στο Δίκτυο λειτουργούν Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης και Τράπεζα Χρόνου υπηρεσίες άμεσα διαθέσιμες σε οικογένειες και παιδιά που έχουν ανάγκη.
Η Κοινωνική Λειτουργός
της Τράπεζας Χρόνου Αιγάλεω- Χαϊδαρίου

Αναστασία Χριστοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου