Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Το 1990 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη 18η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Μετανάστη και υιοθέτησε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Εργατών Μεταναστών και των μελών των οικογενειών τους».
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτός της πατρίδας τους, ενώ ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας αγγίζει τις 800.000 όσον αφορά στους νόμιμους (εκ των οποίων το 80% ανήκει στο ηλικιακό φάσμα των 15-64 ετών συμβάλλοντας ενεργά στην οικονομία της χώρας) και τις 200.000 όσον αφορά στους παρανόμως εισερχόμενους μετανάστες (εκ των οποίων περισσότερο από το 12% του συνόλου τους διοχετεύεται επίσης σε διάφορα εργασιακά πλαίσια).
Αν θέλαμε να εξετάσουμε τους λόγους, που οδηγούν έναν άνθρωπο στο να μετακινηθεί, θα παρατηρούσαμε από τη μία ότι αυτοί ποικίλουν και από την άλλη ότι συσχετίζονται μεταξύ τους με κάποια ανάγκη του ή υποχρέωση, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η ιστορία σχεδόν όλων των λαών της γης.
Οι πρώτες μετακινήσεις πληθυσμών χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σε πολλά κράτη του κόσμου. Είτε πρόκειται πάντως για εθελούσια μετακίνηση, που σκοπό έχει την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, είτε πρόκειται για αναγκαστική έξοδο του ανθρώπου από τη χώρα του για λόγους θρησκευτικούς, πολιτικούς κτλ, οφείλουμε να έχουμε κατά νου, ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί απλά μία μετακίνηση ενός ανθρώπου ή ενός συνόλου ανθρώπων από έναν τόπο σε κάποιον άλλον, αλλά μία ολοκληρωτική, υψίστης σημασίας αλλαγή, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει, ότι ο μετανάστης φεύγοντας από τη χώρα του αφήνει πίσω του σε πολλές περιπτώσεις ό,τι μέχρι τότε έχει καταφέρει να δημιουργήσει στην εκεί ζωή του και να απομακρυνθεί από το συγγενικό ή φιλικό του περιβάλλον, αλλά και ότι καλείται να θέσει νέα θεμέλια στη χώρα υποδοχής ξεκινώντας από το μηδέν.
Η δυσκολία στην επικοινωνία λόγω διαφορετικής γλώσσας, η μη γνώση του νομικού πλαισίου που τους καλύπτει και η ποικίλου τύπου εκμετάλλευση των μεταναστών (από έναν εργοδότη που τους εκμεταλλεύεται κακοπληρώνοντας ή μη προσλαμβάνοντάς τους νόμιμα, έως την εκμετάλλευση μίας γυναίκας από ένα κύκλωμα μαστροπείας), αποτελούν κάποια μόνο από τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που συχνά αντιμετωπίζει ένας μετανάστης κατά την προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημασία του να συμβάλλει κανείς στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προαγωγή της αλληλεγγύης και την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού, το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης περιλαμβάνει στο Πρόγραμμά του για την καταπολέμηση της φτώχειας, κάθε μετανάστη που δικαιωματικά δύναται να συμπεριληφθεί σε αυτό. Έτσι, του δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του σε πρακτικό επίπεδο ως ωφελούμενος των Δομών του Προγράμματος, αλλά και να υποστηριχθεί ψυχοκοινωνικά ερχόμενος σε επαφή με εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνικούς Λειτουργούς).
Αξίζει, τέλος, να θυμόμαστε, πως η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη, όπως και σχεδόν κάθε άλλης Παγκόσμιας Ημέρας, έχει έναν και μόνο στόχο, που δεν είναι άλλος, από το να μας υπενθυμίζει την ύπαρξη ενός προβλήματος που εξακολουθεί να υφίσταται, περιμένοντας από τον καθένα από εμάς να συμβάλλει στην επίλυσή του.
Στο Δίκτυο Λειτουργούν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου , Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.domesaigaleohaidari.gr )




Η Κοινωνική Λειτουργός
του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αιγάλεω-Χαϊδαρίου
Γεωργία Λαμπρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου