Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

   
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992 επειδή τη συγκεκριμένη ημερομηνία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.
Η φράση «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» ( ΑΜΕΑ)  έχει δεχθεί στη πορεία χρόνων  πολλούς ορισμούς και σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο της διεθνούς κοινωνίας. Η γενική στάση και αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ σε κάθε εποχή διαφέρει ανάλογα με τη στάση γενικώς, τις ιδέες, τις αντιλήψεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις  παραδόσεις του κοινωνικού συνόλου. Στη σημερινή εποχή η κοινωνία διεθνώς στις περισσότερες χώρες υιοθετεί την αποδοχή αλλά και την στήριξη των ατόμων αυτών, ώστε να είναι ισότιμα μέλη της κοινότητας στην οποία ζουν και να έχουν μια ομαλή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο . Έτσι το 1975, ο Ο.Η.Ε., στην Διακήρυξη του για τα δικαιώματα των αναπήρων διατύπωσε τον εξής ορισμό «Ανάπηρος είναι κάθε πρόσωπο, το οποίο είναι ανίκανο να αναλάβει μόνος τους όλες ή μέρος των ατομικών και κοινωνικών, φυσιολογικών αναγκών, λόγω μιας εκ γενετής ή όχι βλάβης των φυσικών ή διανοητικών ικανοτήτων του». Στην ελληνική πραγματικότητα βέβαια, με τον νόμο 1566/85 (άρθρο 32), ως Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ορίζονται «τα άτομα που πάσχουν από ειδικές ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες οφειλόμενες σε φυσικούς, διανοητικούς ή κοινωνικούς παράγοντες σε τέτοιο βαθμό, που είναι δύσκολο γι’ αυτά να συμμετάσχουν στη γενική, επαγγελματική κατάρτιση, να εξεύρουν εργασία ή να έχουν πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία».
Ως ΑΜΕΑ μπορούν να νοηθούν:
·          Οι τυφλοί και όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές στην όραση.
·          Οι κωφοί και οι βαρήκοοι.
·          Άτομα με σοβαρές κινητικές διαταραχές.
·          Άτομα με νοητική καθυστέρηση.
·          Άτομα με ειδικές μαθησιακές και άλλες δυσκολίες.
·          Άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους και συναισθηματικές αναστολές.
·          Τα επιληπτικά άτομα.
·          Άτομα που πάσχουν από την ασθένεια του Χάνσεν.
·          Άτομα με διαταραχές της προσωπικότητας.
·          Κάθε άτομο  που δεν ανήκει σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις και παρουσιάζει διαταραχή της προσωπικότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Μέχρι σήμερα τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα αποτελούν το 9,3% του συνολικού πληθυσμού.
Τα ΑΜΕΑ δυστυχώς στις μέρες μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν αισθητά τη καθημερινότητά τους, από το πιο απλό το οποίο είναι η μετακίνησή τους  στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως προς την εύρεση εργασίας  και κοινωνικοποίησης.
Δεν υπάρχει σωστό υπόβαθρο παιδείας στη κοινωνία μας, γι αυτό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες  ακόμα και στις μέρες μας γίνονται θύματα  ρατσισμού  όπου είναι μια κοινωνική μάστιγα που πλήττει αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που το μόνο που αποζητά είναι η αποδοχή της ιδιαιτερότητάς της.
Την  ιδιαιτερότητα όμως, πολλοί τη ταυτίζουν με την αδυναμία ή την ανικανότητα  γιατί έχουν μάθει να αντιδρούν σε καθετί διαφορετικό και όλα αυτά είναι απόρροια της χαλάρωσης των κοινωνικών δεσμών, της  απουσίας  σεβασμού προς το συνάνθρωπο,  της  απουσίας κατάλληλης ανθρωπιστικής παιδείας και της απουσίας της  κοινωνικής συνείδησης. Φυσικά όλα αυτά αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας πολιτισμένης κοινωνίας, εάν θέλει φυσικά να λέγεται πολιτισμένη!
Η κοινωνική αναλγησία πάνω σε αυτό το κομμάτι πολλές φορές είναι υπαίτια και για τον εγκλεισμό αυτών των ανθρώπων σε προσβλητικά για την ανθρώπινη προσωπικότητα ιδρύματα που στην ουσία προωθούν το στιγματισμό και ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και αποξένωση και όχι την σωστή και σταδιακή ένταξή τους και μάθηση των δεξιοτήτων τους.
Αν αναδειχτούν οι θετικές ικανότητες που έχουν τα άτομα αυτά μπορούν όχι μόνο να αυτονομηθούν για το καλό το δικό τους αλλά να γίνουν και χρήσιμα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Η εκπαίδευση και η στήριξη προς τα άτομα αυτά πρέπει να ξεκινάει από τις αρχές της ζωής τους ή της ανακάλυψης της «ειδικής ανάγκης» την οποία μπορεί αν έχουν, έχοντας κατά νου πάντα, ότι κάποια άλλη ικανότητα ή χαρακτηριστικό θα είναι εν γένει ή εν δυνάμει πιο αναπτυγμένο. Αυτή η διαπίστωση είναι που θα οδηγήσει όχι μόνο στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και στην αποδοχή τους από το γενικό κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία δηλαδή, η πεποίθηση ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν μία ή και περισσότερες πιο αναπτυγμένες ικανότητες ή χαρακτηριστικά, οδηγεί όχι απλά στη μείωση αλλά στην εξάλειψη του ρατσισμού που μπορεί να βιώνουν τα άτομα αυτά. Επομένως  πρέπει να αποβάλλουμε κάθε προκατάληψη, να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους και να είμαστε αρωγοί τους κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Αυτοί όπως και όλοι οι άνθρωποι έχουμε θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά και στην εμφάνιση αλλά και στο τρόπο συμπεριφορά μας, επομένως αυτό που θέλω να τονίσω είναι το γεγονός πως όλοι είναι άξιοι ίσης αντιμετώπισης και όχι λύπησης γιατί η ζωή δεν τελειώνει εκεί που αρχίζει η ιδιαιτερότητα του καθενός.   
Συνοψίζοντας,   ζούμε σε έναν κόσμο πια που ο όρος του «φυσιολογικού» μοιάζει με ψευδαίσθηση και με μια έννοια χωρίς περιεχόμενο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άτομα όπως όλα τα άτομα με τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά τους, όπως όλοι, ή μάλλον καλύτερα… με τα χαρακτηριστικά που είναι πιο αναπτυγμένα και με αυτά που είναι λιγότερο αναπτυγμένα.
Τέλος , πρέπει όλοι να γίνουμε άνθρωποι επανεξετάζοντας φυσικά τον όρο της ανθρωπιάς και να μην δείχνουμε αυτά τα τόσο αγνά και θετικά συναισθήματα που έχουν την ιδιότητα να γεμίζουν τη καρδιά και τη ψυχή μας με αγάπη μόνο αυτές τις άγιες και εορταστικές μέρες που έρχονται.
Ας φανταστούμε λοιπόν όλοι πόσο δύσκολο είναι να καταβαίνεις σκαλιά με ένα πόδι, να ζωγραφίζεις με το στόμα ή να δένεις τα κορδόνια σου με ένα χέρι και ας αγκαλιάσουμε όλους αυτούς που μας ζητούν κάτι τόσο μοναδικό και ανέξοδο …..ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ
Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου

Γερακίνη Μαρία - Ελεούσα

Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013». 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου